Leuke weetjes

Ik heb een hond uit het buitenland geadopteerd, wat nu?

 

Proficiat met jullie nieuwe huisgenoot!  Wat geweldig dat jullie een hond uit Spanje een mooi leven willen geven.

Een hond uit het buitenland adopteren is bijzonder en zeker de moeite waard, maar er zijn natuurlijk ook genoeg dingen om rekening mee te houden. Daarom willen we jullie graag wat tips en adviezen meegeven, zodat je aan de slag kan met jouw lieve en leuke adoptiehond!

 

Allereerst moet je  er rekening mee houden dat de hond de laatste weken al veel heeft meegemaakt. Waaronder de reis naar België of Nederland. Zo’n reis brengt veel prikkels met zich mee en dus ook veel stress en angst.  Wat je veel ziet als de hondjes aan komen, is dat veel mensen de honden gelijk willen knuffelen en aanhalen, maar er zijn maar weinig honden die dat leuk of prettig vinden.  Jij bent tenslotte een vreemd persoon voor de hond. Daarnaast komt de hond net van een lange reis in een vreemde omgeving. Dus wat de hond nodig heeft is even wat ruimte en het beste is het hondje gewoon even met rust te laten en steun te bieden als hij er zelf om vraagt.  Dit geldt ook in huis, Laat de hond zijn nieuwe woonplek zelf ontdekken, Laat hem hierin zelf keuzes maken.  Ga de hond niet steeds oppakken of op schoot zetten, zeker niet door meerdere vreemde mensen. Dit komt later wel, wanneer de hond meer vertrouwd is en zich veilig gaat voelen in zijn nieuwe omgeving.

 

Verwacht niet gelijk te veel van je hond uit het buitenland.  En hou er rekening mee dat je met het volgende te maken kan krijgen;

  • Moeite met alle prikkels uit de omgeving. Dit kan zich uiten in heel druk gedrag en trekken aan de lijn.
  • Bang zijn voor andere honden, mensen of het verkeer kan zich uiten in agressie, of vluchtgedrag/weglopen
  • Verlatingsangst, het alleen thuis zijn moet in hele kleine stappen worden opgebouwd
  • Prooigedrag ten aanzien van katten of jachtinstinct (zeker bij de podenco)

 

Het wil natuurlijk niet zeggen dat alle honden dit gedrag laten zien, absoluut niet. Maar het is wel iets om rekening mee te houden en hier op voorbereid te zijn.

 

Veiligheid

Zorg dat je de hond pas uit de bench haalt wanneer de bench binnen staat en de deuren van het huis en de tuin goed gesloten zijn.  Als hij er niet direct uit moet laat de bench dan open staan en laat de hond er zelf uit komen. Is het noodzakelijk dat hij uit de bench moet om een bepaalde reden, dan is het beste om de hond eerst met brokjes proberen er uit te lokken of iets anders lekkers. De meeste honden hebben erg honger na de reis, dus meestal lukt dit wel, probeer het hondje niet in de ogen aan te kijken en laat hem rustig eruit komen.  De eerste weken/maanden moet je de hond absoluut niet los laten ook al blijft hij bij je, hij kan ineens schrikken en dan toch de andere kant op rennen omdat jij nog niet zijn vertrouwenspersoon bent. Houd de hond goed aan de lijn het beste met een goed zittend tuig en eventueel dubbel aanlijnen.  Gebruik  absoluut zeker geen flexiriem, wanneer deze uit je hand schiet en op de hond terecht komt, kan dit helaas voor nare ongelukken zorgen.  En oefen de hier en het bij jou blijven in een veilig omheinde omgeving!

 

Heb jij voor een jachthond gekozen, houd er dan extra rekening mee dat veel jachthonden nooit los kunnen lopen. Gebruik voor de jachthond een goed zittend tuig en een 5 meter lijn, zodat deze wel ruimte krijgt om te snuffelen en keuzes te maken.  Ook belangrijk om minimaal  een schutting van 180cm te hebben en dat ze niet onder de schutting een weg kunnen graven, maar dat geldt voor meer honden.

Wanneer je een opvanghondje of een adoptie hondje hebt is het belangrijk om een veilige plek in huis te maken, waar weinig prikkels zijn en geen mensen langs lopen.  Dit kan met een mand of bench (deurtje open) De hond moet zelf in en uit zijn veilige haven kunnen komen. 

Op de veilige haven/ plek geef je al zijn lekkers, eventueel ook zijn eten, dus alle leuke dingen gebeuren op die plek. Je stoort de hond daar dus nooit, ook niet om even te aaien, als je daar wilt stofzuigen wacht je altijd totdat de hond daar weg is.  Deze plek is erg belangrijk voor de hond, hier kan hij tot rust komen en in vluchten als het hem even te veel wordt. Alle prikkels kunnen hier verwerkt worden en zijn stress zal omlaag gaan.

Een hondje die een reis heeft meegemaakt heeft minimaal 6 weken nodig om “uit te slapen”dit betekend RUST, RUST en nog eens RUST! Soms hoor je mensen zeggen mijn hond is zo druk, ik heb al uren buiten gelopen en met de bal gegooid etc. en nog is hij druk in huis. Vaak is de hond dan druk omdat hij overprikkeld is en dus juist rust nodig heeft. Als hij dit niet zelf kan dan geef jij hem verplichte rust!

 

Ook je hond niet gelijk overal mee naar toe willen nemen, het wennen in jouw huis en aan jouw familie is al genoeg prikkels. Vaak laat ik de opvang honden de eerste week alleen in de tuin, als ik zie dat hij er aan toe is ga ik ermee buiten wandelen. Kies voor dezelfde route om het huis. Zo leert de hond de weg naar huis kennen. Dezelfde route lijkt misschien saai voor jou, maar voor de hond niet. Er lopen elke dag andere mensen, honden, katten etc. op die plekken dus genoeg informatie en prikkels voor jouw hond. Beetje bij beetje kan je dit gaan opbouwen of de hond een keer naar nieuwe plekken meenemen en positieve ervaringen opdoen. De hond is ondertussen ook al meer vertrouwd aan jou en begint een band met jou te krijgen!

 

Laat de hond vooral snuffelen, trek hem niet constant weg. Hij moet snuffelen om informatie op te doen. De hond haalt informatie uit urine van andere honden. Of dit een loopse teef was, of een grote spannende hond etc. Snuffelen verlaagd ook de stress bij de hond. En laat hem gerust ook eens zelf de weg kiezen.

 

Hersenwerk, zoals snoepjes verstoppen of het kauwen op en bot werkt ook stress reducerend. Pas dit ook zeker dagelijks toe.

De eerste dagen zet ik vaak de hond in de bench met een kleed erover naast mijn bed. Omdat het best allemaal spannend is, is dit een veilig gevoel voor de hond dat hij niet alleen gelaten wordt.  Je gaat de bench beetje bij beetje verplaatsten en zodra hij zich helemaal thuis voelt kan de bench op de gewenste plek en zal de pup of hond niet janken.  Bouw het alleen thuis blijven ook in hele kleine stapjes op. Blijf de eerste weken thuis , zelfs voor boodschappen. Mogelijk kan je partner een tijdje alleen gaan of een goede buur, zodat de hond nooit alleen is. Ga het dan rustig opbouwen met eventjes weg te zijn. Begin met het eerst alleen laten in een ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer. En zorg voor een positieve ervaring. Geef de hond eerst wat lekkers en laat zien dat je weer terug komt. De hond voelt zich steeds meer en meer thuis en is klaar voor alleen thuis te blijven. Bij de ene hond gaat dit sneller dan bij de andere.

 

Als slot wil ik meegeven om nooit correctiematerialen te gebruiken, harde stem, rukken aan de lijn, slibketting, stroombanden etc. Zeker buitenlandse hondjes kunnen hier erg gevoelig voor zijn.  Positief  trainen is dan ook erg van belang.  Moet ik gelijk naar de hondenschool hoor ik je al zeggen? Nee zeker niet, dit kan voor de hond net iets te veel zijn. Laat hem eerst lekker aan jou en jouw familie wennen en aan zijn nieuwe thuis. Na een paar weken,  wanneer je ziet dat hij er aan toe is kan je naar de hondenschool gaan en aan jullie band verder werken. Een hond is nooit te oud om te leren en socialiseert zijn hele leven lang. Verwacht niet gelijk heel veel van je hond gun hem die RUST!

Ik wens je heel veel succes, maar vooral veel plezier en heel veel liefde met jouw nieuwe 4-voeter! Wil je meer advies, dan helpen wij u graag!

 

Medisupport Team

 

 

 


Carine Meyers, is in het team van Medisupport heel belangrijk. Ze helpt ons met ideeën, organiseren van evenementen, markten enz...  

Samen wordt er ook wat creatief samengewerkt met Carine.. een kleine duizendpoot met hart voor dieren en een geweldige inzet voor ons Team ! 

Hier op de foto samen met Tasha en Chupa !

Chupa is via Medisupport geadopteerd, en komt uit het asiel van Hada Huelva (Spanje).

 

Esmeralda Frederickx, zet zich in voor promotie en marketing ! 

Een geweldige dame, dat ook zeker niet mocht ontbreken in ons Team !!!! 

Jong en dynamisch, met een heldere blik ! 

Ook heeft Esmeralda een hondje via ons geadopteerd, Tina, en zijn komt ook uit het asiel van Hada Huelva (Spanje).

Yarrith Devos, verloofde van Esmeralda, heeft zich ook aangeboden om vrijwilliger te zijn, en opteerde voor de post van website-verantwoordelijke, wat wij met veel plezier aan hem doorgeven ! Onze site zal binnenkort een heel ander jasje krijgen ! 

Nancy Van Cauwenbergh onze sportieve vrijwilliger ! Stappen voor het goede doel ! Zij doet voor ons mee aan de dodentocht ! Wie haar wil steunen en motiveren om deze uit dodentocht 2019 uit te lopen ! Je kan haar sponsoren met een bedragje op onze rekening te storten: Medisupport Vzw -  BE38 143 0987819-72 - melding : dodentocht 2019 Nancy

Alvast Bedankt !!

Ook Wanda, Frans, Vincent en MT Print Factory - onze hoofdsponsor, zijn niet weg te cijferen ! Een geweldige bende met een hart voor Medisupport en Hada Huelva !! Dank jullie voor jullie steun !!!